Krijg ik vooraf duidelijk inzicht in de kosten voor de orthodontische behandeling?
Wanneer we de voorlopige diagnose en het voorlopige behandelplan hebben besproken, ontvang je een kostenbegroting. Pas na akkoord van jou (indien je ouder bent dan 18 jaar) of jouw ouder(s) (indien je jonger bent dan 18 jaar), vindt het uitgebreide onderzoek plaats. Op basis van alle gegevens stellen we een behandelplan op, dat we tijdens een volgend bezoek met ouder(s) en/of patiënt bespreken. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de duur van de behandeling, de zorgvuldigheid waarmee patiënt omgaat met apparatuur en instructies en de hoogte van de vergoeding door de zorgverzekeraar. Zie ook het rekenvoorbeeld onder het kopje ‘toelichting tarieven.
Wat kan ik doen bij een pijnklacht na het plaatsen van een uitneembare of vaste beugel?
Pijn als gevolg van druk op de tanden na het plaatsen van een uitneembare of vaste beugel, verdwijnt meestal na een paar dagen. Indien nodig kun je een pijnstiller innemen. Bij een vaste beugel is het raadzaam om het uitstekende, pijnlijke deel van de beugel te bedekken met een bolletje van de was die je hebt meegekregen. Blijven klachten langer dan een week aanhouden, dan adviseren we je om contact met ons op te nemen.
Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen als ik een beugel heb?
Bij voorkeur (minimaal) twee keer per dag. Het poetsen van het gebit en de beugel vraagt meer aandacht dan wanneer je geen beugel hebt. Wij adviseren om ook te spoelen met een fluoride-oplossing. Fluoride beschermt je tanden tegen gaatjes. Het risico op gaatjes is groter wanneer je een beugel draagt. Spoelen met een fluoride-oplossing is dus een extra beschermende maatregel.
Mag ik mijn gebit en beugel met een elektrische tandenborstel poetsen?
Ja, in veel gevallen is dat juist aan te raden. Om beschadiging van de beugel te voorkomen, is voorzichtigheid echter wel nodig. Poetsen met een gewone tandenborstel, bij voorkeur een zachte, is ook prima.
Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?
Ja, deze controle blijft gewoon doorgaan. Wij controleren wel op gaatjes, maar de eigen tandarts zorgt dat er iets aan wordt gedaan indien er sprake is van (een) gaatje(s).
Mag ik met een vaste beugel cola drinken en alles eten?
Alles mag gedronken worden, al is het gebit wel gevoeliger voor teveel frisdrank of drankjes als Breezer en Smirnoff Ice. Deze dranken tasten bij lange blootstelling namelijk het glazuur van de tanden aan. Houd hier dus rekening mee. Met hard, taai of kleverig voedsel moet je oppassen. Eet dus bijvoorbeeld geen kauwgom of drop en kauw niet op balpennen!
Wat moet ik doen als mijn beugel, mijn spalkje of een onderdeel hiervan kapot is?
Op het moment dat de beugel of het spalkje kapot/los gaat, adviseren we je om direct contact op te nemen, zodat we kunnen overleggen of een tussentijdse afspraak nodig is voor reparatie. Voor spoedgevallen maken wij dezelfde (werk)dag tijd vrij, zodat pijnklachten zo snel mogelijk zijn verholpen.
Wat kun je doen waneer een onderdeel van de beugel los of kapot is?
Wanneer je voelt dat er iets in jouw wang/mond prikt, dan kun je het uitstekende deel van de beugel bedekken met een bolletje van de was die je hebt meegekregen. Maak vervolgens zo spoedig mogelijk met ons een afspraak, om het uitstekende deel van de beugel te laten verwijderen. Als het weekend of vakantie is, dan kan de dienstdoende orthodontist je helpen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om direct een afspraak te maken, bijvoorbeeld vanwege vakantie in het buitenland, dan kun je dit uitstekende deel af (laten) knippen met een (nagel-)schaartje. Neem daarna natuurlijk wel direct contact met ons op.
Doet het verwijderen van een beugel pijn?
In principe doet het geen pijn. Met orthodontische tangetjes halen we de vaste beugel van de tanden. Vervolgens maken we alle tanden en kiezen zorgvuldig schoon en polijsten we ze. Zo blijven er geen lijmresten achter en ziet alles er perfect uit.